Early to Rise AB Logo

,

SEO för video – 9 konkreta tips

Närbild av en kameralins

[ux_image id=”263″]

Du lägger förmodligen ner en hel del tid och resurser på att skapa video och annat rörligt material – passa på att få extra utväxling genom att sökmotoroptimera dina videos.

[gap]

SEO för video är något som många missar, vilket är lite som att lägga pengarna på bordet. Med några enkla åtgärder kan du få större utväxling på det videomaterial som du producerar. Nedan är en enkel sammanställning över 9 konkreta tips du kan använda dig av för att förbättra din videos SEO på YouTube. 

 1. Använd nyckelord tidigt i titeln – om du vill att din video ska ranka för ”produktmarknadsföring”, så då till att du använder ordet tidigt i din titel. ”Produktmarknadsföring för högteknologiska produkter” är alltså att föredra framför ”Högteknologiska produkter och produktmarknadsföring”
 2. Förstärk engagemang – Delningar, kommentarer, prenumerationer och likes är sk. engagement signals som visar Google att de som har sett en video tycker att den tillför något. Enligt Backlinko är kommentarer den signal som bäst signalerar att något gillar en video, så försök att få de som tittar på dina videos att kommentera. Hur? Genom att be dem göra det. Ju mer specifik du kan vara desto bättre. Istället för att enbart säga ”Lämna dina kommentarer nedan” kan du vara mer explicit med en uppmaning såsom ”Av de fem olika tips som vi har gett dig i denna video, vilken verkar mest intressant? Kommentera nedan.”. Protip: försök att svara på de kommentarer du får, också där gäller det att vara specifik.
 3. Använd video tags – du kan tagga vad din video handlar om, men det gäller att inte peppra med för många taggar för då vet inte YouTube vad filmen handlar om. Istället för att mata på med 15 olika taggar kan du prova ”TAB-formeln”. TAB står för Target, Alternative och Broad.
  • Target = vad är det för nyckelord du vill ranka för. I vårt exempel ovan är det ”produktmarknadsföring”
  • Alternativa = ”marknadsför din produkt”, ”product marketing”
  • Broad =  ”Produktlansering”, ”high tech marketing”
 4. Skapa tumnaglar som sticker ut från mängden – när du laddar upp en video kan du välja vilken bildruta du vill ha som tumnagel på videon. Denna spelar en stor roll för hur pass mycket du sticker ut från de andra videos som listas vid en sökning och hur många som klickar på din video. Ju fler som klickar på din video, desto bättre kommer YouTube att ranka den.
  • Använd kontrastrika färger, jämfört med det som redan finns på YouTube
  • Använd stor och tydlig text i tumnaglarna
 5. Lägg ner energi på att skriva bra beskrivningar av videon – YouTube använder din text för att bedöma vad videon handlar om. Försök att använda 100-200 ord i dina beskrivningar. Tänk på att inte skriva alltför detaljerat dock, för du vill fortfarande att folk ska titta på din video.
 6. Längre brukar vara bättre – en lång video håller besökaren kvar på YouTube längre, och det tycker YouTube är bra eftersom de har större möjligheter att visa annonser. Med en ”lång video” har du även möjlighet att vara mer utförlig. Enligt Backlinko är en bra längd runt 8-15 minuter. Personligen anser jag att du ska anpassa längden efter var i tratten videon används. Det är svårt att behålla tittarens uppmärksamhet länge.
 7. Använd parenteser i titeln – om du använder () eller [] i titeln på dina videos ökar chansen att din click through rate (CTR) ökar, och det är något som YouTube premierar när de rankar videos. Att använda parenteser kan öka din CTR med upp till 38% enligt Hubspot.
 8. Ranka som ”suggested video” – Suggested videos är de videos som visas till höger om en video som besökaren tittar på. Hur kan du få din video att synas där? Du ökar dina chanser om du använder samma tags som andra högt rankade, populära videos använder. Du får reda på vilka nyckelord en annan video använder genom att använda ”visa källa” eller ”view source” och leta efter meta Keyword.
 9. Återanvänd vad som fungerar – YouTube erbjuder en hel del analysverktyg, använd den datan för att försöka lista ut varför vissa videos spelas mer än andra och kopiera framgångsrecepten i dina kommande filmproduktioner. Kanske använder du dig av verkliga exempel, eller visar du hands-on-tips hur man fixar något?

Om du börjar använda något eller några av tipsen ovan bör du se att dina videos spelas oftare och längre. Nästa steg är sedan att se till att detta leder till konverteringar på din sajt, men det är en annan sak.

Relaterade inlägg

Innehåll

Populära inlägg