Early to Rise AB Logo

I SEO tar vinnarna tar allt, åtminstone 50% av klicken

Vinnaren tar nästan allt i SEO

Anledningen till att du sökmotoroptimerar (SEO) din sajt är för att den ska komma så högt upp som möjligt i Googles sökresultat (SERP). Ju högre upp, desto bättre. Ju högre upp, desto större chans att få trafik.

Data från https://www.advancedwebranking.com/ctrstudy/ visar att sajter som kommer på platserna 1-4 i sökresultaten kniper nära 53% av alla klick på mobil och närmare 60% för desktop. Är inte din sajt med i topp-fyra-placering så slåss du med den långa svansen om smulorna av de klick som återstår.

Men vad ska du göra om du inte är med bland topp fyra? Du ska givetvis börja att optimera din sajt. När det gäller sökmotoroptimering kan du göra förbättringar inom tre områden:

  • Tekniskt sökmotoroptimering, dvs. se till att sajten laddar snabbt, att den har rätt metataggar, att strukturen är enkel, att Googles robotar kan indexera, att det finns en sitemap etc.
  • Jobba med innehållet. Lite förenklat måste din sajt innehålla bild, text och video som handlar om det du vill bli hittad på.
  • Bygg relevanta länkar till din sajt. Exakt hur Google bedömer sidor och sajter är lite av en svart låda, det är ingen som riktigt vet. Dock vet vi att en av de viktigaste sakerna som påverkar din placering i sökresultaten är hur många andra relevanta sajter som länkar till dig.

[ux_image_box img=”526″]

Topp fyra tar mer än 50%

Enligt Advanced Web Ranking så tar topp-4 i sökresultaten mer än 50% av klicken. Du bör därför hitta relevanta sökord där du har chans att få en toppplacering,.

[/ux_image_box]

Du behöver inte sökmotoroptimera allt på en gång

Ett bra första steg är att beställa en SEO Site Audit, där du får en genomlysning av hur sajten mår. Det ger dig sedan underlag för att välja ut vad ni ska jobba vidare med. Du behöver inte göra allting på en gång, utan du kan jobba i sprintar, t.ex. med att optimera storleken på bilder och att lägga till utvalda metataggar. När det är gjort kan du gå vidare till nästa område.

När du jobbar med sökmotoroptimering måste du ha tålamod. Beroende på din bransch och konkurrenssituation och hur pass väl du rankar i dagsläget kan det ta månader innan du börjar se resultat i sökresultaten. Det sker inte över en natt.

Vill du ha snabbare resultat kan du jobba med sökordsannonsering. Då kan du få trafik i samma ögonblick du startar din kampanj.

Kombinera SEO med sökordsannonsering

Det kan vara vettigt att jobba med sökordsannonsering parallellt med sökmotoroptimering, inte enbart för att det ger omedelbara och galet mätbara resultat. Kombinerar du SEO med annonsering kan du likt en påfågel spänna ut dina fjädrar och ta mer plats på sökresultatsidan.

Back in the days var sökresultaten en överskådlig lista med organiska träffar, men allteftersom Google utvecklar sin produkt (och vill driva företag till att använda annonsering) kan de organiska sökresultaten knuffas längre ner i SERPen.

I skärmdumpen nedan, som visas på en skärm ned upplösningen 2560×1440 pixlar, syns inte ens de ”traditionella sökresultaten” utan att skrolla. Allt organiskt knuffas ner av annonser och det är först efter den sk. local pack som de traditionella organiska träffarna visas.

[ux_image_box img=”528″]

Ibland

I skärmdumpen ovan, som visas på en skärm med upplösningen 2560×1440 pixlar, syns inte ens de ”traditionella sökresultaten” utan att skrolla. Allt organiskt knuffas ner av annonser och det är först efter den sk. local pack som de traditionella organiska träffarna visas.

[/ux_image_box]

The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.

Att veta hur du optimerar, vilket innehåll som resonerar med era köpare och vilka sajter du ska försöka få länkar ifrån kan vara svårt och tidskrävande. Men det är ett jobb som måste göras, antingen av dig eller någon byrå.

Har du inte börjat med sökmotoroptimering rekommenderar jag dig att börja omedelbart.

Tekniskt Site Audit

Ett bra första steg kan vara att göra en teknisk site audit.Det finns verktyg för detta, även om de flesta kostar pengar. En teknisk audit ger dig information om hur pass väl din sajt fungerar, eller inte fungerar, ur ett teknsikt perspektiv… därav namnet. Har du för stora bilder? Har du alt taggar? Finns det descriptions för varje sida? Hur snabbt laddar sidorna?

En site audit ger oftast väldigt mycket information om vad som kan förbättras på din sajt.

Vad söker kunder efter? Vad vill du bli hittat på?

Fundera t.ex. ”Vilka Googlesökningar vill vi att vår sajt ska bli hittad på?” Fråga er sedan om ni har innehåll som handlar om det? Det finns givetvis mycket mer att göra, men det är en bra början.

Kombinera sökmotoroptimering med sökordsannonsering

Parallellt med sökmotoroptimeringen rekommenderar jag att även köra sökordsannonsering, dels för att få större synlighet på sökresultatsidan, men också för att du kan lära dig från annonseringen vad du bör jobba på med sökmotoroptimeringen.

Hjälp med sökmotoroptimering

Vill du ha hjälp med att att driva rätt besökare till er sajt, med sökordsoptimering och sökordsannonsering hjälper Early To Rise mer än gärna till. Vi kan börja med en enklare SEO Site Audit för att se om det finns vilka lågt hängade frukter det finns sör att förbättra er placering i Googles sökresultat.

Ytterligare inlägg om sökmotoroptimering

[blog_posts style=”normal” columns=”3″ columns__md=”1″ cat=”20″ offset=”1″ show_date=”false” image_height=”56.25%”]

Relaterade inlägg

Innehåll

Populära inlägg