Early to Rise AB Logo

AI som klarar att skriva svenska texter

Använd artificiell intelligens för att skriva texter på svenska

Jasper.ai använder artificiell intelligens för att skapa marknadsföringstexter. Det fungerar förvånansvärt bra.

Att skriva marknadsföringstexter kan vara svårt för vem som helst, även för de mer erfarna marknadsförarna. Det börjar att komma AI-baserade verktyg som kan hjälpa till att ta en del av bördan från våra axlar!

I det här blogginlägget utforskar jag hur AI-verktyget Jasper kan användas för att skriva bra marknadsföringstexter. På svenska.

Uppdatering: There is a new king in town 👑

Sedan jag skrev denna text har det kommit ett nytt verktyg som knappast har gått någon marknadsförare förbi – ChatGPT. Allt jag kan säga är… herre min je… För mig kommer det att finnas en tid ”innan” ChatGPT och en tid ”efter” ChatGPT.

ChatGTP är en AI-tjänst för ”conversional texts” vilket beskriver hur verktyget fungerar.

Du kan ställa en fråga eller ge en uppmaning och nästan omedelbart får du tillbaka en text som är spökligt bra. Du kan sedan ställa följdfrågor för att utveckla resonemang och fördjupa texter.

ChatGPT kan skriva texter på engelska och svenska. Du kan till och med be den att skriva kod?! Helt galet. 

Med introduktionen av ChatGPT har Jasper fortfarande en plats i mitt arbetsflöde, men jag kommer att börja skapa texter i ChatGPT och sedan förenkla och förädla dem i Jasper.

Vi har kommit en bit sedan ”The cat sat on the mat…”

Jag minns tillbaka en sisådär 20 år. Jag jobbade som Nordic Product Marketing Manager på Océ och en stor del av mitt arbete gick ut på att lokalisera det marknadsmaterial som vi fick från huvudkontoret i Holland.

Jag snubblade över ett ”översättningsprogram” som jag hoppades skulle underlätta mitt arbete. Jag blev dessvärre grymt besviken då programmet inte ens klarade av att översätta ”the cat sits on the mat.”

Det har hänt en hel del sedan dess, kan vi konstatera. Allt fler börjar använda AI och machine learning. Vi som jobbar med digital annonsering har redan blivit bekanta med hur företag som Google använder dessa nya tekniker.

När jag först hörde om Jarvis för att skriva texter med hjälp av AI blev jag positivt överraskad, men jag var sjukt tveksam över att det skulle fungera. Särskilt inte på svenska. Men jag hade fel.

Inte perfekt, men ruskigt bra

Jasper är ett riktigt bra verktyg, men långt ifrån perfekt. Det blir en hel del knasigheter som behöver rättas till. Å andra sidan säger skaparna av Jarvis att vi kommer att behöva faktakontrollera och redigera texterna som Jarvis skapar.

Men om du är som jag, som anser att det är enklare att redigera och förbättra befintliga texter, så kan Jasper vara ett verktyg för dig. Jarvis kan vara utmärkt för att skapa ett första utkast som du sedan kan komplettera och redigera.

Det finns bland annat en funktion i Jasper som heter ”write for a 5th grader”, som förenklar texten. Detta kanske låter som en rolig gimmick, men faktum är att den är sjukt användbar, särskilt om du skriver texter för webben och som ska vara SEO-anpassade. Enkla texter, som en femteklassare förstår, tenderar nämligen till att fungera bra på webben.

Jasper har flertalet ”mallar” som hjälper till att skapa texter för bloggar, websidor, email, annonser etc. Jag har dock inte använt dem, utan jag använder mig av ”long form editor” och Jasper så kallade ”Boss Mode”, som ger tillgång till mer avancerade funktioner.

Några sådana funktioner, eller kommandon gör det möjligt att spåna fram:

  • Generera rubriker
  • Skapa inledningar
  • Skapa dispositioner
  • Skapa sammanfattningar av texter
  • Skapa vanliga frågor och svar baserat på specifika ämnen

Ett enkelt experiment

I filmen nedan ser du hur jag laborerar ihop en text om ”Storytelling för B2B”. Jag kan inte påstå att det blev ett perfekt innehåll, men baserat på min begränsade kunskap om Jasper och det faktum att jag inte hade någon direkt plan med texten är jag ändå nöjd med innehållet efter bara 40 minuter.

Fråga mig inte hur Jarvis fungerar

Fråga mig inte hur Jarvis fungerar, för jag har inte någon aning. Allt jag vet är ATT ”han” fungerar och att han blir bättre med tiden. Dels utvecklas funktionaliteten och UX, men Jarvis lär sig också av alla texter som användarna skapar.

Smakar det så kostar det

Jasper är inte gratis, det kostar mellan 29 och 59 USD per månad beroende på vilken version du använder. För att få tillgång till ”Boss Mode” behöver du dessvärre ha den dyraste lösningen. Men om du skapar mer än ett eller två blogginlägg eller texter månaden skulle jag tro att du räknar hem investeringen.

Sammanfattning

Det här blogginlägget handlar om AI-verktyget Jasper. Jasper är en app för att skriva enkla marknadsföringstexter på engelska, men som även fungerar på svenska. Nyckeln till bra marknadsföringstexter är enkelhet, men det kan vara svårt för vem som helst, även för de mest erfarna marknadsförarna. AI-baserade verktyg, som Jasper, kan hjälpa dig att förenkla din vardag som marknadsförare och innehållsskapare. 

 

Relaterade inlägg

Coach Marknadsföring, early to rise erbjuder coaching

Behöver du en coach i marknadsföring?

Är du företagare, entreprenör eller marknadsföringsansvarig och letar efter sätt att förbättra din marknadsföringsstrategi, öka försäljningen och bygga ett starkare varumärke? En marknadsföringscoach kan hjälpa

Läs mer »
Relansering av en produkt

Relansering av en produkt

En produktrelansering innebär att en redan existerande produkt lanseras igen, oftast med någon form av förbättring eller uppdatering. Syftet med en relansering är att återuppliva

Läs mer »

Innehåll

Populära inlägg