Early to Rise AB Logo

,

Varför du inte skapar video content

Varför du inte skapar mer video content

Jag har många gånger tänkt att ”Nu minsann ska jag börja att skapa innehåll i videoformat”. Jag känner mig taggad och full av förhoppning. Men sedan händer något; mina planer på rörligt innehåll rinner ut i sanden. 

Jag liksom skapar hinder för mig själv. Om du är som jag så har du nog använt en eller flera av nedanstående förklaring till varför du inte kommer igång med video content.

Hinner inte

Jag hinner inte med att spela in film, det kräver ju så mycket förberedelser. Jag måste ju ha ett skript, utrustningen måste riggas och jag måste vara mentalt förberedd.

Tänk så här

Beroende på typ av film kan du förmodligen sänka kraven på dig själv. Om det är ett enkelt blogginlägg så kan du kanske kosta på dig att vara lite ”slarvig”. En skakig video kan ju fungera som ett utmärkt komplement till ditt textbaserade inlägg.

Se till att ha en liten inspelningsstudio riggad så att du snabbt kan spela in när du har inspiration och energi. Och du behöver ju inte ha en fullfjädrad studio utan du kommer väldigt långt med en smartphone.

En stor del av tidsåtgången för videoproduktion utgörs av redigering och efterbehandling. Du kan effektivisera denna process genom att jobba strukturerat och att använda mallar. Att ha en mappstruktur för alla filer; skript, ljud, kamera, b-roll, effekter etc. underlättar (Om du jobbar på mac kan jag rekommendera Post Haste för att skapa mappstrukturer).

Med återanvändbara mallar för grafik för titel, övergångar etc. snabbar du upp arbetsflödet. Med mallar blir filmerna också mer enhetliga och igenkännbara, vilket kan stärka ditt varumärke.

Ytterligare ett sätt att tänka kring tid är att vända på steken. Om du skapar en video av något slag så har du helt plötsligt massor av underlag till annat innehåll. Du kan:

  • Redigera filmen och lyfta fram olika soundbites. Vips så blir en video flera videos.
  • Du kan ta skärmdumpar från videon för att skapa stillbilder
  • Du kan transkribera det som sägs i filmen för att göra ett eller flera textbaserade inlägg
  • En video kan publiceras på sociala medier, på din sajt, länkas till i e-postmeddelanden eller användas i kundpresentationer.

Video tar måhända tid att spela in, men om du tänker till innan så kommer den att ge avkastning. Frågan är egentligen: ”Hur hinner du INTE spela in video”.

Kan inte

Jag vet inte hur man spelar in, redigerar eller får visningar.

Tänk så här

Du kan säkert ta ett kort med din mobiltelefon? Då kan du också spela in video. Det behöver inte vara Hollywoodkvalitet på dina filmer, men ju mer du filmar desto bättre kommer det att bli.

Att redigera filmer kan vara knepigt; dels måste du ha tillgång till något verktyg, dels måste du lära dig att använda det. Men det finns flera gratislösningar. För Mac har du kostnadsfri tillgång till iMovie som räcker väldigt långt.

Det finns också gott om resurser för att lära sig använda programmen, bland annat Youtube och LinkedIn Learning.

Saknar utrustning

Jag har inte den utrustning som krävs för att spela in rörligt innehåll.

Tänk så här

Videoproduktion kan vara en riktig materialsport, det ska gudarna veta. Men det behöver inte vara ett hinder. Med en mobiltelefon har du egentligen allt du behöver för att komma igång.

Sedan kan du lägga till kameror, ljus, mikrofoner, studio etc. för att höja produktionskvaliteten.

Vad ska andra tro?

Jag kan inte stå framför en kamera och prata. Mina kunder, kollegor, vänner och bekanta kanske tycker att jag är pinsamt dålig?

Tänk så här

Det är lite som när man gick i skolan; det kunde vara något man inte riktigt förstod, men det var för pinsamt att fråga läraren om en förklaring, för vad skulle klasskompisarna säga? Helt plötsligt räcker någon annan upp handen och frågar exakt samma fråga som du tänkte ställa – utan att någon suckar eller himlar med ögonen. Det var alltså fler än du som undrade. Och det var inte pinsamt att fråga!

Lite så tänker jag att det är med filmproduktion. DU tror att andra kommer tycka att det är dåligt och pinsamt, men jag tror nog att de allra flesta tycker att du är inspirerande och modig. Jag tror tillochmed att några av dina branschkollegor kommer att bli lite avundsjuk på att du faktiskt vågar, även om det är med stapplande bambisteg i början.

Och om du dessutom bjuder på bra innehåll i dina filmer finns det ju än mindre anledning för någon att tycka illa om det du gör.

Nej, släpp jante, sluta att jämföra dig med Casey Neistat, professionella videoproducenter och Ted Talk-framträdanden. Gör din grej.

Inget vettigt att säga

Jag spelar inte in några videos för det är väl ingen som är intresserad av vad jag har att säga?

Tänk så här

Det finns egentligen hur mycket som helst att göra innehåll/videos om. Du har säkert en hel uppsjö med innehåll som lämpar sig för video.

Du kan prata om det som rör ditt kärnan i ditt erbjudande (till exempel produktlanseringar), det som är när liggande till ditt kärnerbjudande (marknadsföring och försäljning) eller något som intresserar dig som person och som hjälper dig att bygga ditt varumärke.

Det underlättar att skapa innehåll, oavsett om det är video eller inte, om du har en klar bild över din målgrupp, dina köpare och de problem de försöker lösa. Vad är de intresserade av? Vad kämpar de med?

Nedan är några exempel på lågt hängande videofrukter:

  • Har du en textbaserad blogg? Gör du inlägg på Facebook, Twitter eller LinkedIn. Kanon, fortsätt med det, men gör det även i videoformat.
  • Brukar du utbilda dina kunder? Sweet, gör korta videoinlägg med de mest populära och intressanta sektionerna.
  • Ställer dina kunder eller prospekt återkommande frågor? Gör videos av frågorna och svaren.
  • Har du tankar eller funderingar kring ett område, en händelse eller ett verktyg – gör en video om det.

Vill du ha mer hjälp för att skapa innehåll, inte bara i videoformat, köp Pontus Staunstrup’s bok ”Contenthandboken”.

The best way to do it is to do it

Om du är som jag så hittar du lätt ursäkter för att inte komma igång med videoproduktion. Men jag har bestämt mig – även om mina första videos kommer att bli taffliga, rent av pinsamma så kommer jag att börja göra dem. Om jag inte gör det kommer jag ju aldrig att bli bättre.

Jag kommer att börja enkelt. Filma in på min iPhone och göra enklare redigeringar. Utifrån det kommer jag att förbättra ljud, bild, komposition, storytelling, presentationsteknik etc.

Varje resa börjar med ett första steg, eller som en av bilderna på mitt arbetsrum lyder ”The best way to do it is to do it”.

Anmäl dig till mitt nyhetsbrev

Om du tycker att detta inlägg var intressant bör du anmäla dig till mitt kostnadsfria nyhetsbrev. Där får ytterligare intressanta och praktiska tips och råd om marknadsföring för små och medelstora företag.


Anmäl dig till nyhetsbrevet

Relaterade inlägg

Populära inlägg