Early to Rise AB Logo

, , ,

Funnels – Effektiv leadsgenerering utan omfattande investeringar

Leadsgenerering, funnel, tratt

Säg att du vill generera leads inför en produktlansering, bjuda in potentiella kunder till en serie webinarer eller mässa. Eller varför inte stärka ert varumärke som ”trusted advisor” genom att distribuera ett white paper som handlar om hur er lösning möter kundens utmaningar. Men… er hemsida är svår att jobba med och ni har inget CRM-system? Hur gör ni då? Och hur gör ni utan att dra igång kostsamma projekt? Då kan ni använda er av funnels. 

Funnels är en serie av steg som leder besökaren genom en väl definierad process för att nå ett specifikt mål, som att köpa en produkt eller registrera sig för ett nyhetsbrev etc. De är användbara för företag som vill få bättre resultat från sina marknadsföringsinsatser.

B2B-företag kan ha stor nytta av välstrukturerade trattar för leadsgenerering, eftersom de vanligtvis har komplicerade och långvariga försäljningscykler med flera beslutsfattare. Det kan vara svårt att skapa en landningssida som leder besökaren genom hela denna process, men att använda definierade trattar gör det lättare!

Vad är en funnel?

Funnels, eller ”en tratt”, är fördefinierade steg som syftar till att få besökaren nå ett specifikt mål, exempelvis att anmäla sig till ett webinar, nyhetsbrev eller för att ladda ner någon form av gated content, innehåll som en kund får i utbyte mot sin epostadress. Expempel på gated content kan vara ett white paper eller en rabattkod.

Funnels är relativt enkla att skapa och är därför ett bra alternativ om du inte kan, vill eller orkar bygga om hela din sajt eftersom de. 

Funnels är också vara ett bra alternativ om du inte har resurser för att implementera ett helt marketing automation-system, eftersom funnels är fokuserade på ett specifikt mål och en specifik målgrupp. Detta gör det möjligt att prioritera och fokusera på viktiga konverteringspunkter utan att behöva investera i en komplex och dyr lösning.

Skalbart och öppet 24/7

En stor fördel med att bygga genomtänkta och automatiserade funnels är att du kan skapa leads dygnet runt, utan att någon behöver göra manuell handpåläggning. Det innebär också att det inte spelar någon roll om du har ett eller tusen prospekt i ett flöde, allting fram tills att en säljare kontaktar den potentiella kunden sköts ju helt automatiskt.

 1-1-1

En best practice för att bygga effektiva funnels är att tänkta ”Ett erbjudande, en målgrupp, ett flöde”. Det innebär att man ska ha ett tydligt erbjudande, en specifik målgrupp och en väl definierad funnel för att leda målgruppen till att ta det önskade steget. 

 1. Ett erbjudande: Det här är det man vill att målgruppen ska göra, det kan vara att köpa en produkt, prenumerera på en tjänst eller registrera sig för ett nyhetsbrev. Erbjudandet ska vara tydligt och relevant för målgruppen.
 2. En målgrupp: Det här är den specifika grupp av personer man vill nå med erbjudandet. Man bör ha en tydlig bild av vem målgruppen är, deras beteenden, intressen och problem man kan hjälpa dem med. Vilket problem är de som ditt erbjudande hjälper dem att lösa?
 3. Ett flöde: En funnel är en serie av steg som leder målgruppen från att vara okända till att ta det önskade steget, det kan vara att köpa ett produkt eller prenumerera på en tjänst. Funnels är designade för att leda målgruppen genom olika steg, från att visa annonser, skapa innehåll, visa produktbeskrivningar, erbjudanden till en köpknapp. Detta ger insikt i var i processen målgruppen hoppar av och var man kan förbättra.

Genom att använda denna strategi, man kan skapa en kampanj med en tydlig strategi och mål, som är relevant för målgruppen och leder dem genom en väl definierad funnel för att nå det önskade resultatet. Det hjälper oss också att få insikt i var i processen användarna hoppar av och göra förändringar för att öka konverteringsgraden.

Ett expempel på en funnel

En funnel för att få deltagare till ett webinarium kan se ut som följer:

 1. Kännedom: Målet med detta steg är att öka medvetenheten om webinaret. Det kan innebära att skicka ut ett nyhetsbrev om webinaret, visa annonser på sociala medier och skapa innehåll om webinaret på din sajt.
 2. Lead generation: Målet med detta steg är att samla in kontaktuppgifter från intresserade deltagare. Det kan innebära att visa en landing page med ett formulär för anmälan där deltagarna fyller i sina kontaktuppgifter och bekräftar sin anmälan till webinaret.
 3. Bekräftelse: Målet med detta steg är att bekräfta deltagarnas anmälan till webinaret och ge dem information om när och var webinaret kommer att hållas. Detta kan innebära att skicka ett e-postmeddelande med information om webinaret och en länk för att delta.
 4. Påminnelse: Målet med detta steg är att påminna deltagarna om webinaret och ge dem information om hur de kan delta. Detta kan innebära att skicka e-postmeddelanden med påminnelser och instruktioner för att delta i webinaret.
 5. Uppföljning: Målet med detta steg är att fånga upp deltagare som inte kunde delta i webinaret och ge dem möjlighet att se det i efterhand. Detta kan innebära att skicka e-postmeddelanden med en länk till en inspelning av webinaret och erbjudande om att delta i kommande webinarium.

Det är viktigt att notera att funnels inte är statiska och det kan vara nödvändigt att göra justeringar och optimeringar för att få bästa möjliga resultat. Genom att använda verktyg för analys och A/B-tester kan du få insikt i var i funneln besökarna hoppar av och göra förändringar för att öka konverteringsgraden.

Vad krävs för att bygga en funnel?

Att bygga en funnel liknar andra marknadsaktiviteter och kampanjer – dels behöver vi behöver mål och strategier och vi behöver verktyg och innehåll för att genomföra dem.

Strategi: mål, mottagare och ett problem

För att lyckas med dina funel, eller tratt, är det viktgit att du har fördtåelse för några strategiska komponenter. Du behöver bland annat:

 • Ett tydligt mål: Att ha ett klart mål för vad man vill uppnå med funneln, till exempel att få besökaren att köpa en produkt eller registrera sig för ett nyhetsbrev. Utan ett mål blir det svårt att mäta och följa upp resultatet av funneln.
 • En specifik målgrupp: Att ha en tydlig bild av vem målgruppen är, deras beteenden, intressen och problem som du hjälper till att minska eller rentutav hitta en lösning för.
 • En väl definierad process: Att identifiera olika steg i funneln och vilken typ av innehåll eller erbjudande som ska presenteras vid varje steg.
 • Mät- och analysverktyg: Att använda verktyg för att mäta och analysera prestandan av funneln, som Google Analytics eller heatmapping-verktyg.

Att bygga en funnel kräver några verktyg

I sin enklaste form behöver du en sida med ett erbjudande och formulär – en landningssida – och någon form av e-postslinga för att fortsätta att kommunicera med de som har fyllt i formuläret så att säljarna kan kontakta dem när de är redo. För att få trafik till landningssidan kan du jobba exempelvis jobba med annonsering eller social selling.

En med tjusningarna med funnels är att du nödvändigtvis inte behöver ha fullfjädrade system såsom Hubspot, Marketo eller ActiveCampaign. Du kan bygga flöden med enklare och billigare tjänster. 

 • Verktyg för att skapa landningssidor. Landningssidan är den sida som presenterar ditt specifika erbjudande. Om din hemsida är byggd i WordPress så är det i regel väldigt enkelt att bygga landningssidor där.

  Men om er sajt är byggt med ett annat verktyg, eller om ni inte har bra mallar så kan ni använda specifika tjänster för att bygga landningssidor. Det kan vara verktyg som Leadpages, Unbounce eller Instapage, som gör det enkelt att skapa professionella landningssidor för att samla in kontaktuppgifter eller presentera erbjudanden. 

 • E-postmarknadsföringsverktyg: När du har fångat upp intresse för ditt erbjudande och någon har fyllt i formuläret på din landningssida så behöver du ha ett sätt att kommunicera med mottagaren. Verktyg som Mailchimp, Constant Contact eller AWeber gör det relavit enkelt att skapa e-postlistor, skicka e-postmeddelanden och automatisera e-postflöden.
 • Verktyg för analys och mätning: Detta kan vara verktyg som Google Analytics eller heatmapping-verktyg, som hjälper till att mäta prestandan av funneln och identifiera problemområden.

Vanliga hinder för att komma igång

Det finns ett antal vanliga hinder som kan göra det lite problematiskt att komma igång med funnels:

 • Det saknas innehåll: För att skapa en effektiv funnel krävs det ett relevant och lockande innehåll för varje steg i funneln.

  För att komma runt detta hinder kan man använda sig av befintligt innehåll som blogginlägg eller white papers och anpassa det för att passa funneln. Ett annat alternativ kan vara att anlita en copywriter eller marknadsföringskonsult för att skapa det innehåll som krävs.

 • Otillräckliga kundinsikter: För att skapa en effektiv funnel är det viktigt att utgå från insikter om målgruppen, deras beteende och problem som de behöver hjälp att lösa. Saknas detta är risken stor att funneln blir ”mellanmjölk” och den misslyckas därför att få prospekt att ta sig till nästa steg i flödet.
 • Saknad av kompetens och erfarenhet: Många företag har inte den nödvändiga kompetensen eller erfarenheten för att skapa och optimera funnels, vilket kan göra det svårt att få dem att fungera som tänkt.
 • Begränsade resurser: Funnels kan kräva tid och kostnader för att skapa och optimera, och för ett litet eller mellanstort företag kan det vara svårt att hitta resurser för att genomföra detta.
 • För het på gröten: Det är inte alla i din målgrupp som är redo att köpa, utan du kan behöva ha lite is i magen för värma upp kalla prospekt. Läs mer om detta i mitt inlägg om 3%-regeln

För att komma runt dessa hinder kan det vara bra att söka hjälp från en erfaren marknadsföringskonsult… nudge, nudge…

Vad kostar det?

Vad kostar det att komma igång med funnels? Svaret har en gnutta ”det beror på” i sig.

För att komma igång behöver du ett verktyg för landningssidor. Säg att du inte har en WordPress-sida som du enkelt kan anapssa, då behöver du en lösning för landningssidor. Unbounce har en prisbild som börjar på cirka 750 kronor i månaden.

Sedan behöver du ett verktyg för att skicka ut e-postmeddelanden. Här kan du använda Mailchimp som har ett verktyg för att bygga flöden med logik (tänk om detta händer, så gör detta). Mailchimp kostar från 135 kronor i månaden.

Du kan även behöva ett verktyg för att skicka information mellan system, då kan du använda dig av Zapier, Integromat eller liknande. Om du bara ska komma igång kan du klara dig med en gratisversion av Zapier.

Sammanfattningsvis

Funnels är ett bra alternativ till att göra om webbplatser eller till fullständiga lösningar för automatiserad marknadsföring. De är enklare och mer kostnadseffektiva än typiska system och kan skapas med en mängd olika verktyg som Leadpages, Unbounce, Instapage, Mailchimp, Constant Contact och AWeber. Ett svenskt alternativ till dessa är ”Funnebud” som har enkla lösningar för att bygga flöden.

Verktygen för att skapa funnels är visserligen viktiga, men de utgör bara en del av lösningen. Du behöver även ha ett tydligt syfte med tratten, veta vem du riktar dig till och vad de har för problem som du kan hjälpa dem att lösa. En annan viktig del är förstås att ha innehåll för landningssidorna och e-postsekvenserna.

Du är förstås mer än välkommen att kontakta mig om du vill diskutera strategi och verktyg.

Thomas på Early to Rise AB hjälper dig med SEO och annonsering

Vill du prata marknadsföring?

Vill du prata mer om marknadsföring? Kontakta mig gärna – boka ett kostnadsfritt Zoom-möte direkt i min kalender eller slå mig en signal på 0706-155592.

Relaterade inlägg

Innehåll

Populära inlägg