Excelhack för marknadsförare

Excel är galet brett och det finns flera sätt att lösa en och samma uppgift. Jag har under mina år som marknadsförare hittat några favoritverktyg och formler som underlättar enormt.

Under mina år som marknadsförare har jag funnit mig själv jobba med återkommande uppgifter som har med adresslistor att göra, att hitta och ta dubbletter, att sammanfoga information etc. Nedanstående filmer hjälper dig att jobba mer effektivt med sådant som ofta landar på markandsförarens bord.

Excelhack #1

Dela upp en cell i flera

Du får en tabell med celler som innehåller fler beståndsdelar, som du behöver dela upp. Ett vanligt fall är när för- och efternamn står i samma cell, men du behöver dela upp det i två separata kolumner för att importera det till ditt CRM-system.

Det ordnar du enkelt med funktionen ”snabbfyll”.

Excelhack #2

Sammanfoga celler

Detta är lite av motsatsen till tips #1. Här vill du sammanfoga information från olika celler till en och samma cell. Kanske behöver du lägga ihop för- och efternamn till en cell? Jag använder sammanfoga när jag bygger länkar med UTM-parametrar. Hör av dig om du vill ha min ”UTM-builder” i Excel.

Excelhack #3

Hitta dubbletter med villkorsstyrd formattering

Hur ofta får du inte en lista med e-postadresser, deltagare eller annat och du behöver se om det finns några dubbletter? Visst, du kan sortera listan, vilket gör det enklare att se om någon post upprepas. Ett annat är att använda filter som markerar dubbletter.

Excelhack #4

Matcha tabeller och listor med filter

Detta är en variant på #3. Säg att du har haft ett webinarium eller ett event där du har en lista med de som har anmält sig och en annan lista med de som kom. Med dubblettfiltret hittar du lätt matchningar i listorna och kan på så vis göra din rapport mycket snabbare.

Excelhack #5

Matcha och kombinera data med funktionen LETARAD

Du har två listor, låt oss säga en med dina annonsgrupper från Google Ads och kostnaden för respektive grupp. Sedan har du en annan lista med annonsgrupper och antal konverteringar. För att räkna ut kostnad per konvertering hade det varit utmärkt om kostnad och antal konverteringar fanns i samma tabell. Det fixar du lätt med funktionen LETARAD.

Jag har precis lärt mig formeln XLETARAD som är snäppet vassare än LETARAD. Jag kommer att göra en kort film om den inom kort.

Excelhack #6

Finare fel med OMFEL

För flera av mina kunder gör jag månadsvisa sammanställningar och analyser av deras annonsering. Givetvis använder jag Excel till mycket av arbetet. Ibland händer det att jag dividerar ett tal med 0 och det går ju inte. Excel visar sitt hemska ”#DIVISON/0!”. Om du bäddar in din formel i ett förlåtande OMFEL så kan du välja att visa något annat, eller ingenting, istället för excels standardfelmeddelande.

Excelhack #7

Kombinera ord och fraser

Detta är inte så mycket ett hack som en länk till en excelfil jag hittat online. Jag jobbade med en kampanj där jag behövde skapa varianter av ord och fraser; tjänst+produkt+ort. Det blir snabbt väldigt många versioner.

Som tur är hittade jag ett excelark som gör just detta.

Det är bara att mata in de termer du vill kombinera så spottar excelsnurran ut alla kombinationer.

Det kanske kan vara användbart om du ska spåna fram en slogan eller tagline.

https://indzara.com/2019/11/combinations-generator-excel-template/