Early to Rise AB Logo

Videomarknadsföring

Video blir allt viktigare i de flesta företags marknadsföringsmix. Video passar nämligen i alla steg av kundens köpresa, alltifrån varumärkesbyggande filmer i toppen av tratten ner till detaljerade instruktionsfilmer för kunder som behöver support. Att skapa relevanta filmer är en del av att använda video i din marknadsföring, den andra delen är att få dina målgrupper att se dem. Med videomarknadsföring menar vi att få ut din video till din målgrupp. Det har aldrig varit enklare att rent tekniskt skapa film, det är bara att fram mobiltelefonen och köra igång. För de flesta företag krävs det dock att filmen håller rätt kvalitet och att budskapet är tydligt. Och som med all annan marknadsföring behöver du anpassa din video till målgruppen och var de befinner sig i köpprocessen. Den ska väcka intresse och svara på frågor som målgruppen har i de olika stegen.
När du väl har skapat din video, hur får du din målgrupp att se den?
Du vill använda video i din marknadsföring eftersom:
 • Vi tenderar till att interagera mer med video än med text
 • Du kan kommunicera på ett helt annat sätt än med enbart text och statiska bilder
 • Video kan hjälpa din SEO
 • Video konverterar
Men när du väl har skapat din video, eller videos, hur får du din målgrupp att se dem? Det kan Early to Rise hjälpa dig med, läs vidare för att lära mer.

Några siffror om videomarknadsföring

Enligt Hubspot (om du inte redan följer deras blogg, gör det omedelbart) är video, inte helt oväntat, fortsatt på väg upp:
 • 81% av alla företag använder video i sin marknadsföring.
 • 99% av de som redan använder video kommer att fortsätta att göra det.
 • 65% av de som inte använder video säger att de kommer att börja göra det under 2018.
 • 52% av besökarna känner sig mer bekväva att köpa en produkt efter att de har sett en video (om produkten)

Nå dina målgrupper med video i köpresan

Video passar utmärkt i alla steg av kundens köpresa och i regel går du från mer allmänt hållna videos i toppen till alltmer specifika, mer detaljerade filmer närmare och efter avslut.

Video i toppen  av tratten(ToFu)

Målsättningen med video i ToFu är att skapa räckvidd (reach) och att bygga förtroende. I toppen av tratten (ToFu) är det inte säkert att dina målgrupper är medvetna om att de har ett problem som ni kan lösa, därför måste filmerna så pass engagerande och allmängiltiga att de lockar till att titta. Och att dela med sig av. Eftersom du vill skapa något som folk är beredda att dela vidare bör dina videos vara mer underhållande än utbildande. Dina videos måste dock innehålla tillräckligt mycket nyttig information så att de hjälper att etablera dig som en auktoritet på området. Typer av videos som passar i ToFu är:
 • Varumärkesbyggande filmer
 • Thought leadership
 • Vlogs (som dessutom inte behöver hålla hollywoodkvalitet)
 • Explainer/how-to videos som förklarar avancerade koncept i enkla steg
 • Animeringar
Undvik att prata alltför mycket om din produkt eller tjänst. ToFu videos kan användas på alla sorters plattformar, så länge de passar in i er strategi. Då målgruppen inte riktigt känner till er, eller att de ens har problem, kommer de inte att söka efter era lösningar. För att de ska se era filmer kan ni behöva betala för trafiken, t.ex. via YouTube (som hanteras vi Google Ads). Du kan även använda videon i ett blogginlägg och på sociala medier. Videon nedanför har jag varit med att ta fram tillsammans med de talangfulla DBY  – den visar hur eye tracking fungerar.

Video i mitten av tratten (MiFu))

I mitten av tratten är målgruppen medveten om att de har ett problem och de börjar att jämföra olika alternativ. Du bör fortsätta med att utbilda din målgrupp och positionera ditt företag som den ”bästa lösningen”. Passande typer av videos för MiFu kan är:
 • Webinarier
 • Produktdemos
 • Case studies
 • Mer djupgående exaplainer/how-to-videos
Om du tänker till i steget innan, top of funnel, så kan du driva trafik till din sajt och  bygga upp en retargetinglist. Denna lista kan du sedan använda för att rikta specifika MiFu-videoannonser mot. Du kan även använda videon i dina nyhetsbrev för att nå redan kända individer i din målgrupp.

Video i nedre delen av tratten (LoFu)

I detta steg vill du få besökare att konvertera, vad du än har satt upp för konverteringsmål. Det kan vara att boka demo, köpa en produkt eller fylla i ett formulär. Lämpliga typer av videos är:
 • Recensioner
 • Testimonials
 • ”Så fungerar det”
Ett tips är att göra videos som hjälper köparen att visualisera sig själva när hen använder produkten

Lojalitet

Även efter att kunden har gjort ett avslut kan du använda video för att bygga lojalitet och underlätta ägandet av din produkt och avlasta sälj och support. Videos som passar i detta steg är:
 • ”Tack för att du köpte”-videos
 • Tips och trix
 • Avancerade tutorials

Även video måste sökordoptimeras

Det finns flera saker du kan göra för att sökordsoptimera dina videos. Hur ska de laddas upp, du kan jobba med rich snippets, vad ska du optimera filmerna med för nyckelord, hur skapar du en sajtmap för video? Precis som med vanlig SEO kan det ibland bli tekniskt, men lyckligtvis finns det hjälp att få.

Var ska du placera filmerna?

Förenklat ska du placera filmerna där kunderna kan tänkas att se dem. I övre delen av köpresan,
Skärmdump på Video Rich Snippet
Exempel på Video Rich Snippet som ”tar plats” i sökresultaten.
när du behöver skapa kännedom, är det smart att ladda upp filmerna på YouTube (som är världens näst största sökmotor). Då finns det en chans att besökare kan snubbla över dina filmer när de ser på annat. Du kan även använda Google AdWords för att skapa betald trafik till dina filmer, du kan även göra annonser i form av filmer. En nackdel med att lägga upp filmerna på YouTube är att”rich video snippets” som du kan se i vissa sökresultat driver trafik till YouTube och inte till din sajt. Vill du ha mer kontroll över rich snippets kan du lägga upp filmerna direkt på din server eller använda Vimeo eller Wistia (Vill du lära dig mer om videoproduktion och marknadsföring, besök Wistia).

Återanvänd videos

Med lite planering innan du börjar filma kan du använda råmaterialet i flera olika delar av köpcykeln, i olika kanaler och på olika plattformar. På så viss blir investeringen i videoproduktion mer kostnadseffektiv.

Jag hör vad du säger, men…

Early to Rise hjälper dig att visa din video för dina målgrupper med hjälp av sökordsoptimering och annonsering för dina filmer. Vi jobbar inte med filmproduktionen, men vi har flera duktiga filmskapare i vårt nätverk (rumskompisarna på www.dby.se, bland andra) Kontakta oss gärna för att diskutera hur du bättre kan utnyttja video i din verksamet.

Läsvärt om video och videomarknadsföring